Google Bedrijfsprofiel aanmaken en aanpassen in 2024 (praktische handleiding + gratis E-book)

Webdesign
Google Bedrijfsprofiel opzetten en aanpassen in 2024 (praktische handleiding + gratis E-book)

Google Mijn Bedrijf is essentieel voor jouw onderneming, omdat het je in staat stelt cruciale bedrijfsinformatie te delen. Denk hierbij aan openingstijden, locatie, contactgegevens, en een routebeschrijving naar je bedrijf. Daarnaast kun je bedrijfsupdates, foto’s plaatsen, en, niet te vergeten, reviews verzamelen van tevreden klanten. 

Deze tool verhoogt niet alleen je lokale zichtbaarheid, wat weer ten goede komt aan je ranking op Google, maar biedt ook waardevolle inzichten. Zo kun je zien hoe vaak je bedrijfsprofiel is bekeken in de afgelopen maand en het aantal interacties met je profiel meten, zoals telefonische contacten en route aanvragen.

Functies van een Google Bedrijfsprofiel

Een Google Bedrijfsprofiel heeft heel wat functionaliteiten met allemaal als doel om jouw klanten up-to-date te houden van wat er zich afspeelt in jouw bedrijf en alle belangrijke contactinformatie. Denk hierbij maar aan het adres, telefoonnummer, website en openingstijden

Een ander belangrijk aspect van een Google Bedrijfsprofiel is dat klanten een review kunnen achterlaten voor jouw bedrijf. Op deze manier kan je een reputatie gaan uitbouwen en creëer je ook sociale validatie. Daarbovenop kan je ook reviews gaan beantwoorden. Op deze manier blijf je ook nog eens in contact met je klanten.

Hieronder vind je een opsomming terug van de belangrijkste functionaliteiten van een Google Bedrijfsprofiel

1. Openingstijden publiceren

2. Bedrijfslocatie duidelijk aangeven

3. Contactinformatie verstrekken

4. Routebeschrijving naar je bedrijf toevoegen

5. Regelmatige bedrijfsupdates delen

6. Foto’s van je bedrijf en producten/diensten plaatsen

7. Klantbeoordelingen verzamelen en tonen

8. Vindbaarheid van je bedrijf op Google optimaliseren

Google Bedrijfsprofiel aanmaken in 5 stappen

Heb je nog geen Google account?

Indien je nog geen Google Bedrijfsprofiel hebt, dan is het tijd om er eentje aan te maken. Om een Google Bedrijfsprofiel aan te maken heb je een Google account nodig. Voor in het geval dat je nog geen Google Account hebt kan je er een aanmaken door op deze link te klikken: klik hier om een Google account aan te maken.

Stap 1: Ga naar Google Mijn Bedrijf

De eerste stap voor het aanmaken van een Google Bedrijfsprofiel is door te surfen naar de volgende link om rechtstreeks op de juiste pagina terecht te komen: Google Bedrijfsprofiel aanmaken

Indien alles goed gaat kom je nu op de onderstaande pagina terecht:

Schermafbeelding 2024 04 21 202025

Klik op “nu beheren” op deze pagina. Via deze weg kun je een Google Bedrijfsprofiel gaan aanmaken. Houd volgende informatie over jouw bedrijf al zeker bij de hand:

 1. Bezoekadres van jouw onderneming
 2. Telefoonnummer
 3. websiteadres
 4. Openingsuren
 5. Speciale sluitingsdagen
 6. Eventueel enkele foto’s van jouw bedrijf (interieur / exterieur)

Het kan zijn dat je eerst je bedrijf moet verifiëren. In deze stap wordt er nagekeken of er al dan niet een bedrijfsprofiel van jouw onderneming online staat. 

Tip!
Plaats ook een foto van jezelf op je Google Bedrijfsprofiel. Dit zorgt ervoor dat bezoekers weten wie er achter het bedrijf schuilt.


Stap 2: vul je bedrijfsgegevens in

2.1: Bedrijfsnaam & bedrijfscategorie

Op de volgende pagina dien je je bedrijfsnaam (commerciële naam) en de sector waarin je actief bent in te vullen. Voor de bedrijfscategorie moet je een keuze maken uit de aangeboden lijst; dit is verplicht.

De bedrijfsnaam komt uiteindelijk op je bedrijfsprofiel te staan.

Schermafbeelding 2024 04 21 203233

2.2: Heb je een fysieke locatie die bezocht kan worden?

Als je over een fysieke locatie beschikt waar klanten je kunnen bezoeken, selecteer dan ‘Ja’. Dit helpt klanten om gemakkelijk de route naar jouw fysieke vestiging te vinden. 

Schermafbeelding 2024 04 21 203438

2.3: Vul jouw bedrijfsadres in

Het adres dat je hier invult gaat uiteindelijk terechtkomen op jouw bedrijfsprofiel. Wanneer klanten een routebeschrijving opvragen zullen ze naar dit adres gestuurd worden.

Schermafbeelding 2024 04 21 203531

2.4: Had je al eerder een bedrijfsprofiel?

Als je eerder al een profiel hebt aangemaakt maar dit was vergeten, is het mogelijk dat Google je oude bedrijfsprofiel heeft teruggevonden. Komt het gevonden profiel echter niet overeen met jouw bedrijf, of had je nog geen profiel, dan kun je op de optie ‘Dit komt niet overeen’ klikken.

Schermafbeelding 2024 04 21 203644

2.5: Breng je producten aan huis of kunnen mensen langskomen bij jou op kantoor?

Ontvang je of bezoek je klanten bij jou op kantoor of ga je bij hun thuis langs? Kies dan de optie “Ja”. 

Schermafbeelding 2024 04 21 203733

2.6: Voeg de gebieden toe waar aan je levert (optioneel)

Op de volgende pagina kun je de gebieden toevoegen waar je producten levert of waarin je actief bent. Dit is optioneel, maar kan vooral interessant zijn voor bedrijven die diensten of producten aan huis leveren.

Schermafbeelding 2024 04 21 203816

2.7: Voeg je contactgegevens toe

De contactgegevens die je hier invult komen terecht op je finale bedrijfsprofiel. Een website is hier optioneel. Indien je nog geen website hebt helpen we je hier ook graag verder mee.

Bekijk onze dienst webdesign

Schermafbeelding 2024 04 21 2038136

Stap 3: Google Bedrijfsprofiel verifiëren

Waarom Google Bedrijfsprofiel verifiëren?

Google moet kunnen nagaan dat jij wel de effectieve eigenaar bent van het bedrijfsprofiel dat je aan het aanmaken bent. Indien je niet geverifieerd bent kan je bijvoorbeeld de openingstijden niet aanpassen en heb je ook niet de mogelijkheid om te gaan antwoorden op reviews van je klanten.

Het laten verifiëren van je bedrijfsprofiel kan via twee verschillende methodes.
Kies de verificatiemethode naar jouw voorkeur. 

Methode 1: verificatie via jouw telefoon

Zorg ervoor dat je jouw telefoon bij de hand hebt. Je kan kiezen tussen een code die verstuurd wordt via SMS of een geautomatiseerd telefoontje van Google dat de code vertelt aan de telefoon.

Schermafbeelding 2024 04 21 204458

Methode 2: verificatie via een bedrijfsvideo

De tweede methode is iets complexer en tijdsintensiever. Via deze methode ga je een bedrijfsvideo moeten aanmaken volgens volgende beschrijving:

Laat je locatie, je apparatuur en een bewijs van beheer zien. De video wordt alleen gebruikt voor verificatie en niet openbaar getoond.

De kans dat de verificatie mislukt via deze methode is ook enkele malen groter dan via de telefoon waarbij je enkel een code hoeft in te typen.

Schermafbeelding 2024 04 21 210328

Wij raden aan om de eerste methode te gebruiken indien mogelijk.

Schermafbeelding 2024 04 21 210410

3.1: Verifieer je Google Bedrijfsprofiel
Kies hieronder tussen SMS of bellen. Klik op volgende.

Schermafbeelding 2024 04 21 210535

3.2: Vul je verificatiecode in
In het geval dat je gebeld bent heb je telefonisch een code ontvangen om je bedrijfsaccount te laten verifiëren. Klik op verifiëren.

Schermafbeelding 2024 04 21 210653

3.3: Als alles goed is gegaan ben je nu geverifieerd
Vanaf nu kan je reageren op reviews en met jouw klanten chatten via jouw Google Bedrijfsprofiel.

Schermafbeelding 2024 04 21 210857

Stap 4: Google Bedrijfsprofiel vervolledigen

In de volgende stappen gaan we nog enkele vervolledigingen en optimalisaties toevoegen aan jouw bedrijfsprofiel zodat je lokale vindbaarheid nog een extra boost krijgt.

We gaan onder andere volgende zaken gaan toevoegen:

 1. Services en diensten toevoegen
 2. Omschrijving van jouw bedrijf
 3. Bedrijfsfoto’s

4.1: Services en diensten toevoegen
Boven op jouw bedrijfscategorie die je in eerdere stappen moest selecteren kan je nu nog extra services gaan toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je Google Bedrijfsprofiel wordt getoond aan de mensen die op zoek zijn naar services die aansluiten bij jouw activiteiten.

Je kan zelf services gaan toevoegen of services aanklikken die worden aanbevolen.

Schermafbeelding 2024 04 21 211431

4.2: Openingstijden toevoegen
Dit is een van de belangrijkste stappen bij het vervolledigen van jouw bedrijfsprofiel. Door openingstijden te gaan toevoegen weten bezoekers van je bedrijfsprofiel wanneer je beschikbaar bent om ze te ontvangen. Je wilt namelijk niet dat klanten voor gesloten deur komen te staan.

Schermafbeelding 2024 04 21 211522

Dagen waarop je niet open bent hoef je niet te selecteren. Deze dagen staan automatisch op gesloten. 

Vul vervolgens je openingsuren in bij de dagen waarop je wel open bent.

Schermafbeelding 2024 04 21 211810

4.3: Sta berichten toe van klanten
Deze functie maakt het mogelijk voor klanten om je privéberichten te sturen. Zo kun je direct communiceren met je klanten, wat voor een lokaal bedrijf erg waardevol is voor klantenbinding en interactie.

Schermafbeelding 2024 04 21 212017

4.4: Voeg een beschrijving van je bedrijf toe
In dit gedeelte, met een maximum van 750 woorden, kun je beschrijven wat jouw bedrijf doet. Dit is de kans om te vertellen wie je bent, welke diensten je aanbiedt, en waarin je gespecialiseerd bent. Gebruik deze ruimte om een duidelijk en boeiend beeld van je bedrijf te schetsen, zodat potentiële klanten een goed begrip krijgen van wat ze van je kunnen verwachten.

Schermafbeelding 2024 04 21 212131

4.5: Voeg foto’s van je bedrijf toe
Voeg foto’s van je bedrijf toe, zodat mensen een visuele indruk krijgen van hoe je zaak eruitzag, welke producten of diensten je aanbiedt, of van het werk dat je reeds geleverd hebt. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen bij de consument.

Schermafbeelding 2024 04 21 212535

Stap 5: Google Mijn Bedrijfsprofiel is klaar!

Je hebt alle stappen succesvol doorlopen. Nu is het wachten tot Google je bedrijfsprofiel valideert, wat meestal slechts enkele uren duurt. In de tussentijd kun je verdere aanpassingen doorvoeren aan je profiel. Let wel, deze aanpassingen worden pas zichtbaar nadat je profiel gevalideerd is.

Schermafbeelding 2024 04 21 212647

Google Bedrijfsprofiel aanpassen

Nadat je een profiel hebt gemaakt, kan je aanpassingen doorvoeren aan je Google Bedrijfsprofiel. Dit kan je doen door in te loggen op je Google Bedrijfsprofiel.

Google Bedrijfsprofiel inloggen

Je kan gaan inloggen in je bedrijfsprofiel door te surfen naar “Google Mijn Bedrijf” met Google account waarmee je het bedrijfsprofiel hebt aangemaakt.

Schermafbeelding 2024 04 21 214348

Vervolgens kom je terecht op een overzichtspagina van je bedrijf tussen de Google Zoekresultaten.

Nadat je bent ingelogd in je bedrijfsprofiel kan je van start gaan met uitvoeren van aanpassingen. Op je bedrijfsprofiel kun je jouw bedrijfsinformatie aanpassen, updates plaatsen en interacties met het bedrijfsprofiel bekijken zoals het aantal keer bekeken, aantal telefoons die afkomstig zijn van het profiel & hoeveel keer er een routebeschrijving werd opgevraagd.

Overzicht van alle beschikbare opties op het profiel:

 1. Profiel bewerken: Pas hier je algemene informatie, contactgegevens en openingstijden aan.
 2. Reviews lezen: Beheer je beoordelingen door ze te lezen en erop te reageren.
 3. Berichten: Communiceer privé met klanten via berichten.
 4. Foto’s: Voeg nieuwe foto’s toe, verwijder oude of bewerk bestaande foto’s.
 5. Statistieken: Bekijk statistieken zoals het aantal interacties met je profiel, ontvangen telefoontjes en berichten, en boekingen.
 6. Producten bewerken: Voeg producten toe aan je bedrijfsprofiel.
 7. Diensten bewerken: Wijzig de diensten die je aanbiedt.
 8. Boekingen: Voeg een link toe naar je boekingstool, zoals een contactformulier op je website.
 9. Q&A: Stel vragen aan je doelgroep. Deze vragen zijn publiekelijk zichtbaar.
 10. Bedrijfsupdate plaatsen: Plaats bedrijfsupdates zoals evenementen, uitzonderlijke sluitingsdagen of nieuw aanbod.

Review vragen: Genereer een link om reviews te vragen en deel deze via e-mail, WhatsApp, of Facebook.

Schermafbeelding 2024 04 21 214426

Uploaden, aanpassen en verwijderen van foto’s en video’s

Een aantrekkelijke, hoogwaardige foto of video kan het verschil betekenen tussen een voorbijgaande blik en een nieuwe klant. Op Google Mijn Bedrijf speelt visueel materiaal een cruciale rol in hoe potentiële klanten uw bedrijf

waarnemen. Foto’s en video’s bieden een snelle, aantrekkelijke manier om de essentie van uw bedrijf vast te leggen, uw producten of diensten uit te lichten en de aandacht te trekken van zoekers.

Kiezen van Foto’s en Video’s:

 1. Representatief: Zorg ervoor dat uw foto’s en video’s nauwkeurig weerspiegelen wat klanten kunnen verwachten. Dit omvat uw producten, diensten, medewerkers en de sfeer van uw locatie.
 2. Kwaliteit: Gebruik foto’s en video’s van hoge kwaliteit. Zorg voor goede belichting en helderheid om uw aanbod zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
 3. Diversiteit: Voeg een verscheidenheid aan beelden toe om verschillende aspecten van uw bedrijf te laten zien, zoals de voorkant van de winkel, interieur, populaire producten, of zelfs uw team in actie.

Selecteer het icoontje van foto’s in je bedrijfsprofiel

Schermafbeelding 2024 04 21 215658

Daarna word je doorgestuurd naar een nieuwe pagina waar je een overzicht ziet van de foto’s die al geüpload zijn. Aan de bovenkant van de pagina vind je de optie ‘Foto’s toevoegen’. Hier kun je nieuwe foto’s en video’s aan je profiel toevoegen.

Schermafbeelding 2024 04 21 215747

Google Reviews bekijken, beantwoorden & aanvragen

Via jouw bedrijfsprofiel kan je uiteraard ook reviews gaan beheren (enkel als je geverifieerd bent). Je kan reviews gaan lezen en beantwoorden maar ook klanten vragen om een review achter te laten. Dit doe je dan door een linkje door te sturen naar de klant waarmee ze doorverwezen worden naar het review gedeelte van jouw bedrijfsprofiel.

Schermafbeelding 2024 04 21 215658

Reviews lezen en beantwoorden
Via read reviews kan je je reviews gaan bekijken en beantwoorden.

Schermafbeelding 2024 04 21 220544

Reviews aanvragen bij klanten
Met de ‘Ask For A Review’-functie kun je een link delen waarmee anderen een beoordeling over jouw bedrijf kunnen plaatsen. Aangezien 80% van de mensen aangeeft eerst online reviews te lezen voordat ze een aankoop doen, is het verzamelen van deze beoordelingen van groot belang. Reviews kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de besluitvorming van potentiële klanten.

Schermafbeelding 2024 04 21 220630

Google Bedrijfsprofiel updates toevoegen

Het is belangrijker dan ooit om je klanten up-to-date te houden, dit kan je onder andere doen door posts te gaan plaatsen op je Google Bedrijfsprofiel. Er zijn drie soorten posts die je kan plaatsen:

 1. Je kan een bedrijfsupdate toevoegen (openingsuren zijn aangepast, speciale sluitingsdag, de zaak is gerenoveerd, aanwerving van nieuw personeel)
 2. Je kan een actie online plaatsen waarin je bijvoorbeeld korting geeft op het aanleggen van nieuwe daken
 3. Een evenement toevoegen. Wanneer je een jaarlijks publiekelijk evenement organiseert kan je via je bedrijfsprofiel hiervoor reclame gaan maken.
Schermafbeelding 2024 04 21 220856

Bedrijfsupdate toevoegen:
De ‘Add update’-functie is bedoeld voor het delen van bedrijfsupdates. Bijvoorbeeld, als je jouw zaak hebt gerenoveerd, kun je dit delen via een update en vergeet niet er een foto bij te plaatsen. Het is ook sterk aan te raden om updates te plaatsen over onverwachte sluitingsdagen, zodat je klanten altijd op de hoogte zijn van eventuele wijzigingen.

Schermafbeelding 2024 04 21 220942

Actie online plaatsen:
De ‘Add offer’-functie is ontworpen om speciale aanbiedingen via je profiel te delen. Dit kan bijvoorbeeld een tijdelijke korting van 15% op een specifiek product of dienst zijn. Voor het plaatsen van een aanbieding moet je een titel, startdatum en einddatum opgeven. Dit helpt bij het duidelijk communiceren van de details van je aanbieding aan potentiële klanten.

Schermafbeelding 2024 04 21 221047

Een evenement toevoegen:
De ‘Add event’-functie is ideaal voor het aankondigen van evenementen, zoals een opendeurdag, een optreden, of andere gelegenheden. Via deze optie kun je jouw evenement op Google plaatsen, waardoor je klanten en potentiële bezoekers gemakkelijk op de hoogte kunnen blijven van wat er in jouw bedrijf gebeurt.

Schermafbeelding 2024 04 21 221135

Google Bedrijfsprofiel verwijderen

Wanneer je jouw bedrijfsprofiel wilt verwijderen kan dit in enkele simpele stappen. Allereerst moet je inloggen bij je Google Mijn Bedrijf profiel. Dit doe je door in Google te surfen naar “Google Mijn Bedrijf” met Google account waarmee je het bedrijfsprofiel hebt aangemaakt.

Vervolgens kom je op onderstaande pagina uit:

Schermafbeelding 2024 04 21 221352

Klik nu rechtsboven op de 3 verticale puntjes en selecteer dan de “Profielinstellingen”

Schermafbeelding 2024 04 21 221518

Via de derde optie: business profiel verwijderen kan je jouw Google Bedrijfsprofiel gaan verwijderen.

Schermafbeelding 2024 04 21 221602

Dat was alles. Jouw profiel en alle informatie is nu verwijderd.

Download het gratis E-book

Wil je niet altijd op zoek gaan naar onze blogpost? Download dan ons gratis E-book waarin wordt uitgelegd hoe je zelf een Google Bedrijfsprofiel kan aanmaken en onderhouden.

Tot slot

Proficiat, je hebt het einde bereikt van onze handleiding. Nu ben je in staat om een Google Bedrijfsprofiel aan te maken en te beheren als een echte professional. Indien je nog met vragen zit staan we altijd paraat om je verder te helpen met het opzetten van je bedrijfsprofiel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wil je verder op de hoogte gehouden worden over handige tips and tricks voor jouw onderneming? Vergeet dan niet om je in te schrijven op onze nieuwsbrief

Tags :

Webdesign

Blogpost delen: