Google Analytics in WordPress

Webdesign
Google Analytics in Wordpress

Wat is Google analytics?

Met Google Analytics kun je statistieken van je website verzamelen en bekijken, zoals het aantal websitebezoekers, waar de bezoekers vandaan komen, en hoe lang ze op de website blijven. Hierdoor ben je in staat om belangrijke websitegegevens te verzamelen en hierop in te spelen.

Het doel van Google Analytics

Het doel van Google Analytics is om op basis van de verzamelde gegevens van je website je campagnes te optimaliseren. Google Analytics is nauw verbonden met Google Ads. Bovendien is Google Analytics volledig gratis.

image

Op deze pagina moet je op “Inloggen bij Analytics” klikken. Je kunt inloggen met je YouTube-account, Gmail-account, of Google+ account.

Heb je nog geen Google-account? Maak er dan een aan door naar Gmail te gaan en bovenaan op “Account aanmaken” te klikken.

image 1

Na het aanmaken van een Google-account kun je inloggen op jouw Google Analytics-account.

Inloggen op Google Analytics

Zodra je succesvol bent ingelogd op Google Analytics, kom je op het volgende scherm terecht. Op dit moment is er nog geen enkele website gekoppeld aan dit account. In de volgende stap zullen we een website aan dit account toevoegen, zodat we kunnen beginnen met het verzamelen van gegevens en het analyseren van de prestaties.

image 2

  WordPress plugin installeren

  In deze stap gaan we de benodigde WordPress-plugin installeren om Google Analytics te koppelen aan onze WordPress-website. Deze verbinding kan eenvoudig worden gemaakt door de specifieke WordPress-plugin genaamd “Site Kit by Google” te installeren.

  Inloggen op je WordPress website

  Om te starten met het instellen van Google Analytics, moet je eerst inloggen op je WordPress-website. Hier volgt een stapsgewijze uitleg:

  1. Ga naar jouw WordPress-website door het domein van je website in te voeren in je browser.
  2. Voeg “/wp-admin” toe aan het einde van je domeinnaam (bijvoorbeeld: “jouwwebsite.com/wp-admin”) en druk op Enter.
  3. Je wordt nu gevraagd om in te loggen. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op “Inloggen”.
  4. Na het succesvol inloggen kom je op het dashboard van je WordPress-website terecht, waar je alle instellingen en functionaliteiten van je site kunt beheren.

  Volgende stappen zijn het installeren van de “Site Kit by Google” plugin om Google Analytics te integreren met je WordPress-site.

  Vul hier je logingegevens in.

  image 3

  Google Site kit plugin installeren

  Nadat je bent ingelogd op je WordPress-website, volg je deze stappen om de Google Site Kit-plugin te installeren:

  1. Ga naar de linkerbalk van je WordPress-dashboard en klik op “Plugins”.
  2. Klik vervolgens op “Nieuwe plugin toevoegen” (Add new).
  image 4

  Nadat je bent ingelogd op je WordPress-website, volg je deze stappen om de Google Site Kit-plugin te installeren:

  1. Ga naar de linkerbalk van je WordPress-dashboard en klik op “Plugins”.
  2. Klik vervolgens op “Nieuwe plugin toevoegen” (Add new). Je komt op een scherm dat er mogelijk iets anders uitziet, afhankelijk van je hostingprovider.
  3. Zoek naar een zoekbalk op deze pagina. Typ “Google Site Kit” in de zoekbalk en druk op Enter of klik op “Zoeken” (Search).
  4. De zoekresultaten verschijnen. Zoek naar de “Google Site Kit” plugin en klik op “Nu installeren” (Install now) naast de plugin.
  5. WordPress zal de plugin nu downloaden en installeren. Klik daarna op “Activeren” (Activate) om de plugin te activeren op je website.
  6. Volg vervolgens de instructies om Google Site Kit te configureren en Google Analytics te koppelen aan je WordPress-site.

  image 5

  Installeer onderstaande plug door op “Install” te klikken.

  image 6

  Onder “Installed plugins” kan je nu de Site Kit by Google plugin terugvinden.

  image 7

  Hier hoef je enkel nog op Activate te klikken.

  Google Site kit plugin instellen

  Op de linkerbalk van je website kan je nu de plugin terugvinden onder de naam “Site Kit” met het logo van Google er naast

  image 8

  Ga hier met je cursus over gaan staan en klik op dashboard.

  Google Site Kit Dashboard

  Bij je eerste bezoek aan het Google Site Kit dashboard is het belangrijk om de checkbox aan te vinken die vraagt of je Google Analytics ook wilt instellen als onderdeel van de configuratie. Zo kun je direct beginnen met het verzamelen van gegevens en het analyseren van de prestaties van je website

  image 9

  Na het aanduiden van de checkbox klik je op “Sign in with Google”.

   Inloggen met Google

   In deze stap moet je inloggen met jouw aangemaakte Google-account dat ook verbonden is aan Google Analytics.

   image 10

   Nadat je jouw account hebt gekozen, klik je in de volgende stap op “Doorgaan” (Continue).

   image 11

   Bij de volgende stap zal Google vragen om toestemming voor de benodigde rechten. Om Google Analytics correct te laten functioneren, is het raadzaam om alle selectievakjes aan te vinken.

   image 12

   Eigenaarschap van de website verifiëren

   Om te verifiëren dat je eigenaar bent van de website, zal Google een stukje code toevoegen aan jouw website. Hierdoor kan er veilig data worden uitgewisseld tussen je website en Google Analytics. Klik hier om te verifiëren (Click here to verify).

   image 13

   Statistieken aanzetten op het dashboard

   Om statistieken direct op het dashboard van je WordPress-website te kunnen bekijken, zonder telkens naar Google Analytics te hoeven gaan, klik je bij deze stap op “Toestaan” (Allow).

   image 14

   Google Search Console verbinden

   Als je wilt weten hoe mensen je website vinden, dan kun je ook Google Search Console verbinden met je website. Klik hier op “Instellen” (Set up)

   image 15

   Google Analytics verbinden

   Als laatste stap moeten we natuurlijk nog Google Analytics verbinden met de website. Klik hier op “Volgende” (Next).

   image 16

   Account finaliseren

   Na het opzetten en het verlenen van toegang aan Google voor de services, zal Google automatisch je accountgegevens invullen. Klik vervolgens op “Account aanmaken” (Create account).

   image 17

   Vervolgens hoef je nu alleen je account te selecteren waarmee je jouw Google Analytics-account hebt aangemaakt. Klik daarna twee keer op “Doorgaan” (Continue).

   image 18

   Als laatste stap moet je nog akkoord gaan met de servicevoorwaarden van Google Analytics

   image 19

   Vink hier het selectievakje aan en klik op “Ik accepteer” (I accept).

   Je account is nu succesvol aangemaakt!.

   image 20

   Wacht nog 72 uren

   Nu je klaar bent met het verbinden van Google Analytics met je account, is het belangrijk om te weten dat het enige tijd kan duren voordat de gegevens zichtbaar worden op het dashboard. Google heeft tot 72 uur nodig om de data te verwerken en weer te geven. Gedurende deze periode worden de statistieken verzameld en geanalyseerd, zodat je binnenkort inzicht kunt krijgen in de
   prestaties van je website.

   image 21

   Ook als je nu inlogt op Google Analytics, kun je jouw website al zien.

   image 22

   Slot

   In deze blog hebben we stap voor stap doorlopen hoe je Google Analytics kunt integreren met je WordPress-website. Door deze integratie kun je belangrijke inzichten verkrijgen in het gedrag van je bezoekers, de prestaties van je content en de effectiviteit van je marketinginspanningen. Vergeet niet dat het even kan duren voordat de gegevens volledig zichtbaar zijn in je dashboard, dus geef Google wat tijd om alles te verwerken. Mocht je nog vragen hebben over het instellen van Google Analytics of als er iets niet duidelijk is, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder! Veel succes met het analyseren van je website gegevens en het nemen van datagestuurde beslissingen.

   Tags :

   Webdesign

   Blogpost delen: